ÜYE GİRİŞİ
facebook
İstanbul Modern'de 'Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar'
Elif İşci tarafından yazıldı.    e-Posta
Kullanıcı Değerlendirmesi: / 1
ZayıfEn iyi 
etkinlik-haberleri-sergi-ist-modern-yeni-212x266İstanbul Modern Sanat Müzesi, beşinci yılını 134 sanatçının 200 yapıtıyla, Türkiye'de üretilen modern sanat eserleriyle kutluyor.
İstanbul Modern Sanat Müzesi, beşinci yılını yenilenen ve genişleyen koleksiyon sergisiyle kutluyor. İstanbul Modern Ana Sponsoru Türk Telekom’un desteğiyle gerçekleşen “Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar” sergisi, ülkemizin modern ve çağdaş sanatının gelişimini yansıtıyor. 26 Mayıs’ta açılan ve 134 sanatçının 200 yapıtının yer aldığı “Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar” sergisi, müzenin her iki katında, Sürekli ve Süreli Sergiler Salonlarında yer alacak.

Resimden heykele, enstalasyondan videoya uzanan çeşitlilik içinde çağdaş bir kimliğe bürünen İstanbul Modern Koleksiyonu’ndan oluşan sergi, Türkiye’de üretilen modern ve çağdaş sanatın başlangıç evresinden bugüne geçirdiği süreci aktarıyor.
Küratörlüğünü İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu’nun yaptığı serginin “Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar” başlığı, İstanbul Modern’in kuruluşunun 5. yılına vurgu yaparak, oturmuş kurumsal kimliğine, değişime, dönüşüme açık oluşuna ve yepyeni bir yapı sergileyen koleksiyon dinamiğine işaret ediyor.

Sergi mekânında eserlere eşlik eden metinler, bu gelişim sürecinin sosyal, kültürel, ekonomik ve politik dinamiklerini anlatıyor. Sanat eserinin hayatın bir parçası olduğunu ve onu kuşatan etkileşimlerle birlikte yürüdüğünü anımsatan bu metinler, 20. Yüzyıl’da Türkiye’de yaşanan sanat tarihsel dönüşümü de yansıtıyor.

Türkiye’de modern ve çağdaş sanatın düzenli olarak sergilendiği tek mekân olan İstanbul Modern, her geçen yıl geliştirdiği koleksiyonuyla Batılılaşma’dan günümüze Türk sanatının tarihsel gelişimini, zamandizinsel olarak, sanatçıların farklı dönem ve tarihlerdeki çalışmalarıyla sunuyor.
“Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar” sergisinin beş yılın bir özeti olduğunu belirten Levent Çalıkoğlu,“Müzemiz, bu sergiyle çağdaş sanattaki gelişmelere bir açılım sunarak, bu konudaki samimiyetini, güvenilirliğini ve kurumsal anlamdaki oturmuşluğunu gösterecek” dedi.

Çağdaş sanatımızın son 30 yılına damgasını vurmuş sanatçılar
İstanbul Modern Koleksiyonu, beş yılda Türk ve uluslararası yapıtlardan satın alımların yanı sıra İstanbul Modern’e duyulan güven sonucu yapılan bağışlar ve uzun süreli ödünç eserlerle güncellendi ve yeniden yapılandırıldı.

“Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar” sergisi, özellikle çağdaş sanatımızın son 30 yılına damga vurmuş sanatçıların koleksiyona katılan yeni örneklerini öne çıkarıyor. Kutluğ Ataman, Ayşe Erkmen, Gülsün Karamustafa, Nil Yalter, Hale Tenger, Erdağ Aksel, Nil Yalter, Sarkis, Nezaket Ekici, Canan Şenol, Taner Ceylan, Hussein Chalayan, Halil Altındere, Seza Paker, Serkan Özkaya, Leyla Gediz, Ramazan Bayrakoğlu, Selim Birsel, Şener Özmen-Erkan Özgen,Ekrem Yalçındağ, Gülden Artun, Metin Talayman, Tayfun Erdoğmuş, Azade Köker, Hüsamettin Koçan, Mithat Şen, İpek Duben, Şükran Moral ve Nur Koçak gibi yakın dönemin çağdaş sanatçılarının katılımıyla zenginleşen koleksiyon, sanat tarihimizin akışını kavramak için anahtar niteliği taşıyor.

Sergide, bu yıl 53. Venedik Bienali’nde Altın Aslan Yaşamboyu Başarı Ödülü’nü alacak olan Yoko Ono’nun, İstanbul Modern’e bağışladığı Ex It başlıklı yerleştirmesi, Jennifer Steinkamp’ın 8. Uluslararası İstanbul Bienali’nde tarihî Yerebatan Sarnıcı için yarattığı Dikkat Çekici başlıklı enstalasyonu, ünlü İngiliz heykeltıraş Tony Cragg’in Çirkin Yüzler’i, William Kentridge’in öncü Fransız sinemacı Georges Méliès’e hayranlığını yansıtan Üç Boyutlu At başlıklı eseri de çağdaş Türk sanatıyla eşzamanlı olarak üretilen işler olarak dikkat çekiyor.

Koleksiyona yeni katılan, Türkiye’deki 30 yıllık sosyal, kültürel, ekonomik, politik yönelime işaret eden ve bu gelişimi yansıtan eserler arasında;

• Carnegie Ödülü ve Abraaj Capital Sanat Ödülü’nü kazanan Kutluğ Ataman’ın 8. Uluslararası İstanbul Bienali’nde şu anda İstanbul Modern’in bulunduğu 4 No’lu Antrepo’da yer alan 1 + 1 = 1 başlıklı videosu,
• Nil Yalter’in Paris’te Pompidou Kültür Merkezi’nde açılacak olan sergide sergilenecek olan Başsız Kadın ya da Göbek Dansı videosu,
• Hale Tenger’in Frankfurt’ta düzenlenen ilk Avrupa bienali Manifesta’da kurguladığı Kesit videosu,
• Hussein Chalayan’in Basel Sanat Fuarı’nda sergilenen Dinlenme I ve Dinlenme II isimli enstalasyonları,
• Ayşe Erkmen’in Hamburger Bahnhof Berlin’deki retrospektif sergisinde de yer alan PFM-1 ve Diğerleri eseri,
• Gülsün Karamustafa’nın Münih’te Neue National Museum’daki sergisinde bulunan Meydanın Belleği (İçeriden Göründüğü Gibi) eseri ve
• Halil Altındere’nin 5. Uluslararası İstanbul Bienali’nde sergilenen Tabularla Dans başlıklı eseri de bulunuyor.

Yer : İSTANBUL MODERN
İletişim : 0212 334 73 00 Meclis-İ Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No.4 Karaköy/Eminönü
Yorumlar (0)Add Comment

Yorum yaz
daha küçük | daha büyük

security code
Lütfen görüntülenen karakterleri yazınız


busy
 
Üyelik Sözleşmesi | Gizlilik İlkesi | Hizmet ve Kullanım Koşulları | Reklam | İletişim